Apa itu 'Jazakallah Khairan Kathira ?". Mari kita amalkan.

Assalamualaikum. . .


Apa khabar kawan-kawan? Semoga sihat selalu disamping rahmat Allah. Apa khabar iman kita hari ni ? Semoga hati dan iman kita sentiasa dipelihara oleh Allah. Amin 

Sejak kebelakangan ni miza suka membudayakan seni bicara bahasa arab dengan kawan-kawan sekeliling miza. Miza mula jatuh cinta akan kelembutan bahasa arab ni melalui sahabat karib kesayangan miza.ni. Nama anak gadis ni ialah Raja Nursyuhada atau lebih mesra dikenali sebagai Syada. Ini blog dia click dan ini tumblr dia click. Subhanallah semoga segala amalmu diterima Allah wahai sahabatku :')

Miza sering kali menggunakan perkataan Jazakallah khairan atau Jazakillah khairan atau Jazakumullah khairan untuk menggantikan ucapan Terima Kasih dan Thanks. Alhamdulillah ramai la juga yang tanya apakah maksud disebalik perkataan yang indah itu.

Dah lama niat nak kongsikan. Actually miza belajar ini pun daripada seorang blogger ni. Sebab time tu tengah meng-google. Jadi rasa tertarik pula.

Selalunya apabila ada yang memberi sesuatu pasti kita akan cakap Terima Kasih, Thanks, Arigato dan sebagainya.

Sebenarnya ada kelebihan ucapan "Jazakallah khairan kathira" ni kerana ucapan ini bukan sekadar ucapan malah dapat mendoakannya juga. Macam pepetah Melayu ada berkata bahawa sambil menyelam minum air.

Oleh itu, mari kita amalkan ramai-ramai. Semoga memberi manfaat 
Jazakallah khairan kathira (untuk seorang lelaki)
Jazakillah khairan kathira (untuk seorang perempuan)
Jazakumullah khairan kathira (untuk ramai)
Ini pula adalah maksud disebalik ucapan tersebut :
Jazakallah khairan = Semoga Allah memberi/menambah kebaikan kepadamu. 
Jazakallah khairan kathira = Semoga Allah memberi/menambah kebaikan yang banyak kepadamu 
Sebaiknya apabila kita mendengar seseorang mengucapkan Jazakallah khairan / Jazakallah khairan kathira, jawab lah dengan ucapan ini : 
Wa iyyaka (untuk seorang lelaki)
Wa iyyaki (untuk seorang perempuan)
Wa iyyakum (untuk ramai.

Ini pula adalah maksudnya :
Dan ke atas kamu juga
Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan serba kekurangan itu datang daripada diri miza sendiri. Insyaallah ada masa kite berjumpe lagi. Serba serbi kekurangan miza mohon ampun dan maaf. Wassalam.
Semoga Bermanfaat =D 

53 comments:

  1. wah.. insyaAllah, boleh praktiskan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Sama-sama kita jadikan amalan ^_____^

      Delete
  2. ilmu baru :) jazakillah khairan kathira ukhti .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Wa iyyaka ya akhi ^_^. Semoga bermanfaat.

      Delete
  3. perkataan ini sering di dengar time akak sekolah dulu ..

    #dulu sekolah agama ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh bestnya, miza tahu pun masa tengah meng-google ^_^

      Delete
  4. oo.. begitu. Jazakillah khairan kathira utk maklumat ni miza. InsyaAllah, akan dipraktikkan. Goodluck SPM btw :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa iyyaki akak sayang ;) Insyaallah. Jazakillah khairan kathira atas kata-kata semangatnya :D

      Delete
  5. Jazakillah khairan kathira adik Miza atas ilmu yg bermanfaat ni =) perkongsian yg berguna sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa iyyaka abang fais. Selagi boleh dikongsikan, insyaallah akan dikongsikan ^______________^

      Delete
  6. Pengisian yg sgt bermanfaat, dulu kat skola sy belajar bahasa arab, tp bila masuk univ, dah lama tak guna bahasa nie. Rindu nak belajar arab. Sy paling suka bab i'rab masa kat skola dulu.

    #salam ukhuwah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhuwah fillah abadan abada ya ukhti. Apa tu i'rab ? Hihi miza teringin nak memahami bahasa arab itu sendiri :)

      Delete
  7. terima kasih dik atas perkongsian ni :)

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Amin. Semoga Allah sentiasa merahmati kalian semua amin :)

      Delete
  9. Kaifa haluki? hehe.... blog walking kt sni... entru sgt bermanfaat n done following u :)... jazakillahu khairan kathira :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sihat. akak ? hehe tak berapa fasih lagi la nak berbahasa arab ni ^^" . Jazakillah khairan kathira akak sudi follow. Hihi wa iyyaki :D

      Delete
  10. Terima kasih atas ingatan berguna ni

    ReplyDelete
  11. perkongsian yang baik.. akak tak pernah lgi menggunakan perkataan itu.. selalu akak ucapkan terima kasih atau thanks saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tak pe la kak, miza pun baru juga. Lagi pun ucapan ni kita doakan orang tu juga. Seperti memberi salam :)

      Delete
  12. alhamdulillah. tambah ilmu lagi harini. Jazakillah khairan khatira cik chokie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah tuhan mentadbir seluruh alam. Wa iyyaki akak sha ;)

      Delete
  13. Alhamdulillah..Jazakallah khairan kathira.. Ilmu yg sungguh Berisi...

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah...info yg sangat berguna...
    www.facebook.com/myprinthink
    #ur printing experts

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga dapat jadikan amalan. Moga Allah redha dan sama-sama peroleh manfaat :))

      Delete
  15. Assalamualaikum, Jazakallah khairan kathira <3

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah..Jazakallah khairan kathira <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt. Waiyyaki :))))) <333

      Delete
  17. Bismillah...

    syukurnya dapat jumpa blog ini di pagi2 Jumaat yang indah.

    terima kasih atas ilmunya... Jazakallah khairan kathira

    Lapang-lapang mari singgah di blog saya:
    http://carehappytips.blogspot.com/2014/06/8-manfaat-utama-vita-e-complex.html

    ReplyDelete
  18. jazakillah khairan kathira .. ya ummi ... semoga manfaat ilmu yang dikongsikan .. ana minya utk dishare ya ...

    ReplyDelete
  19. informasi yang amat berguna. mohon share ya....

    ReplyDelete
  20. azakallah khairan kathira kak mizah sbb bgi info ttg nie ,, tgh tercari2 skrg ni .. dh jmpa .. alhamdulilah :D smoga bermanfaat ^^

    ReplyDelete
  21. Jazakillah khairan kathira

    ReplyDelete
  22. Jazakillah khairan kathira ya chokie . ...

    ReplyDelete
  23. Jazakillah khairan kathira pd cik chokie kerana menyampaikan dakwah(ilmu) yg nampak kecil pd mata tp meluas untuk minda , lisan , nurani dan segalanya utk dipraktikkan .. itulah keindahan "DOA DALAM KATA" .. bahasa melambangkan bangsa sudah lapuk didengari .. akn ttpi "Bahasa Arab Bahasa Syurga" pasti segelintir yg masih tidak memahami keindahannya .. kan ? smoga ilmu ini berterusan utk diamalkan kelak dan pahala mengindahkan bahasa syurga dilipatgandakan.. sy mula minat pd bahasa arab sejak terbaca penerangan ringkas dr seseorang tentang maksud perkataan "fi hifzillah" yg berjaya buka minda sy .. ia ringkas tp terselit sebuah doa yg indah utk seseorang .. smoga usaha sy mempelajari bahasa arab dimurahkan rezeki oleh Allahu Rabbi satu hari nanti .. aamiin ya rabbal alamin .. doakan sy .. fi hifzillah assalamualaikum :)

    ReplyDelete
  24. Jazakillah khairan katheera atas perkongsian (:

    ReplyDelete
  25. perkongsian yang sgt bermanfaat
    Jazakillah khairan khatira
    =)

    ReplyDelete
  26. perkongsian yang sgt bermanfaat
    Jazakillah khairan khatira
    =)

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah.
    Lembut kan bahasa syurga?
    TK atas perkongsian.
    drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah.. jazakallah khairan kathira..��

    ReplyDelete

Just leave your comment, suggestion, or anythings.
InsyaAllah i will reply it.


Jazakumullahu khairan kathira.
Moga memperoleh manfaat. Moga Allah redha :)) ♥