Tips: Cara jawab fizik kertas 3 spm - Bahagian B

Bismillahirrahmanirrahim.
Segala puji bagi Allah tuhan mentadbir seluruh alam. Selawat dan salam atas junjungan Nabi Muhammad Sollallahu A'laihi Wa Sallam serta ahli keluarganya dan para sahabat.

Memandangkan miza dikirakan masih fresh (SPM'er 2013) So nak share ilmu cara jawab kertas 3 fizik spm bahagian B (eksperimen) untuk bantu adik-adik yang ambil subjek fizik lahir tahun 1997 above. Daripada ilmu tu hilang macam tu baik kongsikan. Chill. Fizik senang. Betulkan mindset ok :))) 

Kalau ada apa-apa boleh tanya. Ilmu milik Allah ni miza dapat daripada cikgu-cikgu miza dan ketua penanda kertas fizik masa kem ibnu sina. Korang boleh rujuk kat cikgu-cikgu korang ye.

Actually kalau adik-adik perhatikan soalan-soalan spm tahun-tahun lepas, bentuk soalannya sama je. So korang dah boleh aim jawapannya. Miza sarankan korang beli buku spm tahun lepas yang bentuk soalan (year by year). Miza tak galakkan korang beli chapter by chapter nanti korang susah nak tengok bentuk soalan spm macam mana. But depends on you. This just suggestion. Ok we go through. ^^"

Sebelum tu miza minta maaf sebab tak dapat terangkan bahagian A sebab tengah buntu macam mana nak terangkan dalam blog ni. So miza hanya dapat kongsikan cara jawab bahagian B terdiri daripada soalan 3 dan 4 (soalan pilihan). Pilih experiment mana yang nak jawab. 

Kebiasaannya soalan 3 daripada experiment form 4. Soalan 4 daripada experiment form 5. So korang dari sekarang dah boleh target nak pilih yang mana. Kalau miza ofcourse ambil form 4 punya. Senang nak ingat bagi miza. 

Peringatan : Cara pemarkahan kertas 3 bahagian B fizik, kimia, biologi adalah tidak sama !
Mohon bukak buku soalan-soalan tahun lepas untuk buat rujukan bagi faham. Ni miza terangkan berdasarkan SPM 2013 tau. So korang tengok soalan 2013 punya soalan nombor 3 miza pilih. (hasil simpanan soalan-soalan spm aku XD) hahaha sayang punya pasal.

P/S : sorry tak dapat nak upload soalan spm 2013 TT____TT. Tengok la pinjam fon akak miza nanti. Kalau boleh upload miza upload.

-----------------------------------------------------------------------
*Warna biru tu contoh jawapan miza masa spm 2013 ^_^ Boleh tunjuk kat cikgu korang. Hihi
*Warna hitam diboldkan tu wajib ada masa jawab kertas 3 fizik bahagian B ni.

BAHAGIAN B FIZIK KERTAS 3.
Soalan 3. - Soalan mengenai depth and pressure.
- Diberikan 2 gambar situasi yang berbeza untuk kita kaitkan dengan konsep fizik yang kita dah belajar

Based on the observation:
a) Inference :
RV depends on MV

The pressure depends on the depth.

b) Hypothesis :
Increase MV, increase RV.
atau
Decrease MV, decrease RV.
atau
Increase MV, decrease RV (atau sebaliknya)

Increase the depth, increase the pressure.

c) With the use of apparatus such as a thistle funnel, U-tube, container, rubber band, rubber sheet and other apparatus, describe one experiment to investigate the hypothesis stated in 3(b).
 *dalam ayat ni dia ada nyatakan apparatus apa yang digunakan dalam eksperimen. So ini dikira clue untuk korang tahu eksperimen mana yang kena jalankan*

i. Aim :
To investigate the relationship between MV and RV.

To investigate the relationship between the depth and the pressure.

ii. Variables:
Manipulated variable (MV) : yang berubah-rubah
Responding variable (RV) : seuatu yang bertindak balas
Fixed variable (FV) / constant variable (CV) : bacaan yang tetap (jangan tulis the type of..., the brighness... sebab terlalu umum)

Manipulated Variable : The depth
Responding Variable : The pressure
Fixed Variable : The volume of water.

iii. List of apparatus :
- tuliskan dulu apparatus yang dia dah tulis kat ayat C.
- mesti ada alatan untuk dapatkan / alat mengukur MV dan RV.
- mesti ada alat yang menyebabkan eksperimen ni berlaku.

Thistle funnel, U-tube, container, rubber band, rubber sheet, meter rule, retort stand, water, water colour.

iv. Arrangement of apparatus (gambar rajah) :
- Lukis berdasarkan apparatus.
- Biar tak cantik, free hand pun tak apa janji LABEL.
- WAJIB LABEL !
gigih kau, aku lukis benda ni. Nasib ada paint tool sai XD Lebih kurang macam ni la lukisan miza lukis masa spm hari tu. Ehh memang gini la miza lukis. hahaa.
v. Procedure :
1. How you using manipulated
2. How you get responding variable.
3. Repeat experimen.

Skema jawapan procedure
1. Start the experiment with use 20cm the depth of water.
2. Using the meter rule to measure the levels of liquid in the U-tube and record the readings.
3. Repeat the experiment using 40cm, 60cm, 80cm, 100cm the depth of waterr.
*Korang just tulis macam ni. Tak perlu tulis berjela macam kimia dengan bio. Dah dapat full mark untuk procedure korang.
*Nilai tu boleh ikut suka korang nak letak berapa. 
*Nilai kesemuanya mesti ada 5 campur nilai kat nombor 1 dan nilai kat nombor 3.
*Boleh ikut ayat miza yang blodkan tu. Hafal je yang tu. Yang tak blod tu korang ganti dengan MV, RV, nilai, alat untuk mengukur.

vi. Tabulate data :
          MV                   RV
the depth / cmthe pressure / Pa
20
40
60
80
100
*kotak belah kiri untuk MV. Kotak belah kanan untuk RV
*ruang kotak RV tinggalkan kosong.
* UNIT wajib letak (m / kg / s / K / A)

vii. Graph :

*Tak perlu plot. Tinggalkan kosong macam tu je.

p/s : kalau korang perasan. Soalan ni mcam couple. Sama je MV dengan RV dia. Just tak ada time number iii, iv je. Senangkan ? :DD
-------------------------------------------------------
Alhamdulillah. Wallahu a'lam. Kalau ada kesalahan tegur la. Kalau ada yang tak faham tanya. InsyaAllah miza cuba bantu adik-adik miza ni ^___^

Semoga berjaya buat adik-adik yang akan menduduki SPM 2014, SPM 2015, SPM2016, dan seterusnya. Bitaufiq wannajah fil imtihan ! Akak doakan moga adik-adik akak ni dapat keputusan yang cemerlang dunia akhirat.

Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan serba kekurangan itu datang daripada diri miza sendiri. Insyaallah ada masa kita jumpe lagi. Segala kekhilafan miza mohon ampun dan maaf. Wassalam.

p/s: Hari jumaat ni dah gerak pergi uitm arau perlis. Doakan miza ye kawan-kawan. Moga Allah redha :'))

27 comments:

  1. Perghhh perghhh perghhhh ! Naseb baik dulu sekolah tak amek pizik. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamulaikum...akak...thanz untuk tips nie...

      Delete
    2. Waalaikumussalam. sama-sama sayang. moga dipermudahkan segala urusan :)

      Delete
  2. wahh fizik susahnya. hm takut nak belajar fizik kalau cam ni T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah ? InsyaAllah senang. Cikgu akak cakap, kalau tak belajar tu yang susah. InsyaAllah di mana ada usaha, di situ ada kejayaan :DD Semoga berjaya adik for your future <33

      Delete
  3. Amin...semoga miza tiba di destinasi dengan selamat...thanks atas perkongsian ini yaa...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Jazakallahu khairan kathira abang azlan atas doanya :'D. Sama-sama. ^_^

      Delete
  4. wahhhh miza perkongsian yang terbaikk hehe. goodluck miza dekat uitm. jaga diri jaga iman. iman kena kuat k :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah-mudahan dapat bantu sedikit sebanyak adik-adik junior kita. Hihii. InsyaAllah. Jazakillahu khairan kathira sayang. Afina pun semoga berjaya dekat IIUM. Semoga Allah permudahkan segalanya :D

      Delete
  5. terima kasihhhh kakkkk. rasa macam senang lak soalan ni hahaha. haritu hentam je masa soalan ni hehehe dah la jawab guna cara bio xleh blah >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat yang terbaik ye sayang. Tak apa, selalunya bila kita dah buat salah kita akan ingat sampai bila-bila supaya tak diulang benda yang sama. :)

      Delete
  6. Macam makin susah soalan physics ni eh? hehe.. kan best dulu ada juga tips2 mcm nih

    ReplyDelete
  7. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari segmen Nak URL Blog #5 by mialiana.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
  8. Datang dari segmen kak Mia. Nice blog :)
    official blog --> http://fiqansz.blogspot.com
    Dan jemput join giveaway fiqa dengan hanya melengkapkan 3 syarat mudah ^^

    1). Infinite Last Romeo Giveaway

    GRAND PRIZE / TOP REFERRAL (1 winner):
    1x Infinite Last Romeo Official Album

    LUCKY DRAW (16 Winners):
    1x MP3 shuffle + 2GB Memory Card (All copy of Infinite Album in it)
    1x INFINITE Replica Jersey (all members available)
    2x INFINITE Special Limited Edition Button Badges
    1x Infinite Key Holder
    1x INFINITE Button Badge
    2x Notebook
    8x Topup RM5

    Giveaway end: 15 Jun 2014


    *Click on the link below to enter:
    INFINITE LAST ROMEO GIVEAWAY BY FIQA NSZ


    2). Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam by Fiqa Nsz

    Hadiahnya:
    Peserta terawal x5 - Doodle
    Peserta Random x5 - Doodle

    Segmen Tamat pada 7hb Jun tepat pukul 1 AM.

    *Klik pada link dibawah untuk menyertai:
    SEGMEN SAYA NAK DOODLE 48 JAM BY FIQA NSZ

    ReplyDelete
  9. kak mia dulu pun ada ambik fizik untuk spm...

    #terima kasih sudi join... blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/06/senarai-url-blog-5.html

    ReplyDelete
  10. Rindunya Fizikkk! Senang jek sebenarnya nak jawab soalan Fizik nie, entah kenapa dulu masa belajar rasa macam susah sangat. Hahaha! :D

    ReplyDelete
  11. thanks kak.. x lama lagi nak spm.. wish me a good luck ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome adik ain. Semoga berjaya. Jangan pernah berputus asa !

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Thankyouuu akak! Sangat membantuuuu. Senang faham. Thankyou ea akak. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome sayang. Alhamdulillah. Tapi jangan lupa rujuk cikgu juga ye. ^_^

      Delete
  14. Assalamualaikum. Kak Miza, boleh ke prosedur eksperimen tidak menggunakan semua bahan2 yg di list kan pada radas&bahan kita ? Kalau chemy n bio kan kena gune semua tapi kalau fizik?

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum. Kak Miza, boleh ke prosedur eksperimen tidak menggunakan semua bahan2 yg di list kan pada radas&bahan kita ? Kalau chemy n bio kan kena gune semua tapi kalau fizik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kalau fizik pastikan alat dan radas yang di senaraikan dalam kertas soalan wajib ada. Dan alat-alat yang wajib bagi menjayakan variables kita. :)

      Delete
  16. rase mudh pulak nak hurai prosedur eksperimen tu.thanks Kak,wish me gudluck SPM taun depan.hehe

    ReplyDelete

Just leave your comment, suggestion, or anythings.
InsyaAllah i will reply it.


Jazakumullahu khairan kathira.
Moga memperoleh manfaat. Moga Allah redha :)) ♥