Tutorial Tittle Sidebar Kedua-dua ada hover.

Assalamualaikum. . .

Apa khabar iman kita hari ini ? Harap tuan yang membaca ini juga sihat sentiasa dalam rahmat Allah. Firstly, miza mohon maaf kepada pembaca yang sudi singgah Cik Chokie's Blog ni. Al maklum lah apabila dah habis trial SPM ni, satu satu subjek dapat result. Alhamdulillah. Jadi pembetulan confirm la kena buat. Agak busy sebab lepas ni kena lebih focus :')

Hmm actually agak tekilan sebab terlepas apa yang dihajatkan. Pape pun miza ucapkan Tahniah buat kak Jijah sebab selamat lahirkan Khalifah comel di muka bumi ni. Nak tahu siapa dia ? Click love ni 

Tadi masa on blog ni ada terbaca comment akak deno yang comel ni.
Tittle sidebar sebelum disentuh :

Tittle sidebar apabila disentuh :

Ok jom kita mulakan tutorial ni. 

1. Dashboard  Template  Edit HTML

2. Akan keluar seperti ini, click number 13.

3. Tekan Ctrl F dan cari h2 { atau /* Headings

4. Copy paste code bawah ni di bawah code /* Headings atau ganti code h2 {
h2 {
text-align:center;
font: 13px arial;
color: #616161;
border-top: 3px solid #FFACAC;
border-bottom: 3px solid #FFACAC;
background: url(Icon Sebelum Hover);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
background-color: #FFDCDC;
padding: 3px;
}
.sidebar h2:hover {
text-align:center;
font: 13px arial;
color: #616161;
border-top: 3px solid #95CEFF;
border-bottom: 3px solid #95CEFF;
background: url(Icon Selepas Hover);
background-position:bottom left;
background-repeat:no-repeat;
background-color: #DCE9FF;
margin:1em;
padding-left: 50px;
-webkit-transition-duration: 2s;
font: 13px arial;
color: #616161;
}
5. Perkara yang perlu ditukar :
 Biru : Tukar colour dan border sebelum hover
Mereh : Tukar icon sebelum hover
Coklat emas : Tukar colour dan border selepas hover
Pink : Tukar Icon selepas hover
Tukar colour click .
Tukar border : Solid, Dashed, Dotted. 
Tukar icon click   
 
P/S : Jika nak dikongsikan, dipersilakan. Semoga dapat memberi manfaat kepada semua.

Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan serba kekurangan itu datang daripada diri miza sendiri. Insyaallah ada masa kite berjumpe lagi. Serba serbi kekurangan miza mohon ampun dan maaf. Wassalam.

17 comments:

  1. nice tutorial =) suka blog ni..kemas dan cntik je..pndai edit eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih abang fais. Jazakallah khairan kathira :') Semoga Allah merahmatimu selalu. Alhamdulillah, boleh la. Cuma tokok tambah tutorial asal macam buat experiment kimi ^^" senang cerita ikut minat dan keselesaan kita :)

      Delete
  2. menarik nih~ rajin cik chokie explore untuk cantik kn blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu sikit-sikit boleh la ^_^. Ada yang meminta apatah salahnya dikongsikan buat semua :)

      Delete
  3. Replies
    1. Cuba jangan tak cuba. Insyaallah ada masa miza akan bongkarkan suatu rahsia ;) hihi

      Delete
  4. SAYA TAHU NAK TULIS BLOG JE.. TAK PANDAI SANGAT NAK UBAH-UBAH NI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa, janji isi blog kita menarik. Hihi tapi blog abang fairus miza rasa prefer warna terang sikit. hitam tukar putih sebab akan nampak keluasan blog tu sendiri. hee ^^" Opinion.

      Delete
  5. blog miza mmg kemas walaupun banyak icon yang animated. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Jazakillah khairan kathira kak :D Rasa macam comel. hehe

      Delete
  6. Replies
    1. Alhamdulillah dah, minggu ni. hari isnin habisnya :)

      Delete
  7. Wahhh... terus choki buat...! terima kasih dear... good luck ya untuk trial, sis doakan terbaik untuk choki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe lagi pun masih habis trial tak tahu nak cerita pasal apa. Tu yang terus tunaikan hajat akak :D

      Delete
  8. boleh la guna tips ni nanti kalau nak buat satu.

    p/s: jemput follow blog kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dipersilakan. Selagi mendatangkan manfaat =)

      Terima kasih kerana dijemput :D

      Delete
  9. Menjadi akak jazakillah syukran :) Feel free to visit my blog :)
    { http://rainbowhujan.blogspot.com/ }

    ReplyDelete

Just leave your comment, suggestion, or anythings.
InsyaAllah i will reply it.


Jazakumullahu khairan kathira.
Moga memperoleh manfaat. Moga Allah redha :)) ♥