Kawan yang kita ajar markah dia lagi tinggi?

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum and hai awak yang tengah membaca tu.

Final sem 2.
5 Jun 2016 start paper. 
16 Jun 2016 habis paper. 
Peristiwa bawah ni berlaku 28 Jun 2016.

Tengah malam tadi around pukul 12 am, tengah lepak kat rumah.. Tiba-tiba member hantar mesej kat whatsapp group.
"Markah programming dah keluar guys".

Laju aku pergi aimsweb walau hati berdebar. Syukur tengok gred tu. Tak berapa minit member tadi hantar lagi mesej.
"Korang, gred untuk semua subject dah keluar. Tadi I ter-refresh. Semua markah keluar."

Miza pun apa lagi, dengan tenang tekan button refresh. Ambik kau! Cantik bersusun gred keluar untuk setiap subject sem ni. Tapi ni slip tampal. Belum keluar yang ori. Tapi dah tahu gred ofcourse la boleh kira GPA/PNG (Gred Point Average) bagi sem 2 ni. Kira guna apps UTM GPA Calculator je senang. Hahaha. 

Alhamdulillah syukur sangat naik 0.03 dari result sem 1. Even tak capai first class (UTM First class 3.67 ke atas). Alhamdulillah la walau still dalam range Kepujian Kelas Kedua (Tinggi). Tapi ni tak pasti lagi result final dari UTM secara rasmi macam mana. Rasanya lebih kurang je.

Janji Allah dalam surah Ibrahim, 14:07.
Bismillahirrahmanirahim. Maksudnya,
"Dan (ingatlah) ketikaTuhanmu memaklumkan, Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat."
Maka benarlah kata-kata Allah Yang Maha Agung.

Dan macam biasalah miza dengan sahabat-sahabat sekelas akan share result masing-masing. Malam tadi nangis gak la memula sebab result sahabat miza semua tinggi-tinggi dari miza. Sebak tu datang tiba-tiba kemudian dia terus mengalir deras. Tapi tak tahu la nangis sebab apa. Mungkin rasa bahagia dan bangga tengok sahabat berjaya.

Tapi tu la orang selalu kata, selalunya orang yang kita kongsikan ilmu dengan dia. Dia tu la yang markah akan tinggi dari kita. Kadang sebab faktor ni menyebabkan kita rasa kedekut nak kongsikan ilmu.

Tapi tadi dapat satu aura baru dalam diri miza. Ada akak ni share dengan miza.

"Memang biasa, kawan yang kita ajar dapat markah lagi tinggi. Ya, memang frust. Tapi cuba kita fikir macam ni.. 

Sepatutnya kita rasa gembira. Kita pernah ajar dia, kongsi ilmu denga dia, seikhlas hati kita. Sekarang markah dia tinggi. Maknanya kita dah ajar dia betul-betul. Maknanya kawan tu faham dan kita secara tak langsung bantu kawan tu untuk dapatkan something yang baik.

Kalau kita ajar dia.. Kita ikhlas, rugilah kalau kita ungkit sekarang. Hilanglah keikhlasan tu. 

Jangan ragu-ragu dengan rezeki Allah. Kita sebagai hamba Dia, tugas kita berikan usaha yang terbaik dan berdoa. Kalau Allah bagi rezeki yang kita minta, Alhamdulillah. Kalau sebaliknya, muhasabah diri semula. Mungkin ada silap kat mana-mana atau Allah sengaja nak uji kita.

Allah uji sebab Allah sayang. Mungkin Allah tak nak bagi kita alpa, tu yang Dia tak bagi result tinggi-tinggi sangat tu. Mungkin hari ni nampak result kita kurang daripada kawan-kawan, tapi siapa tahu dengan keikhlasan kita terus bantu kawan-kawan, dengan kesabaran kita terus usaha, Allah makbulkan impian kita?

Kita kena kuat. Jangan putus asa ok sayang. Teruskan usaha."

Yes Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Macam ada satu anologi ni.

Serious tak rugi beb. 


Nasihat dari Rasulullah,
"Sedikit kamu syukur lebih baik daripada banyak tapi kamu tak mampu nak pikul. Siapa yang tahu rahsia terbaik buat kita? Allah SWT."-Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid-

Mana yang tengah final lagi tu, Allah yuftah alaikum buat korang semua.
Yang penting Allah tengok usaha kita bukan hasil. Try the best. 

P/s: Lagi seminggu beb nak raya. Make the best for this Ramadhan.

Maafkan miza. Doakan miza. InsyaAllah ada rezeki kita jumpe lagi. Wassalam.

                                                                 Allahhumma Solli `Ala Muhammad .

Peraduan Duit Raya..! Mulai 27 Jun - 5 Julai 2016.

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum and hai readers!

Memandangkan tiba-tiba miza rasa pening kepala dan tekak ni rasa loya nak muntah. Mungkin sebab makan ketam time buka puasa tadi kot. Lately ni kalau makan seafood ada je yang tak kena. Padahal sebelum ni memang tak ada alergic terhadap makanan pun. blogger-emoticon.blogspot.com

Memang tengah tak larat nak menaip panjang. InsyaAllah esok kalau dah sihat miza update. But for tonight miza nak ajak awak yang sedang baca ni untuk join peraduan duit raya ni.

Mana tahu ada rezeki buat kita dah nak raya ni. Bukan sikit reen nak bagi tu. Kalau bagi miza yang tengah belajar ni duit RM 1 pun sangat la berharga. hee. :crazy:

Just click pada banner bawah ni untuk ke blog penganjur. Allah yuftah alaikum. blogger-emoticon.blogspot.com

Peraduan Duit Raya..! Mulai 27 Jun - 5 Julai 2016

#supportmember #goodluck #jomlajoin.

p/s: 9 days left. :sadder:

Maafkan miza. Doakan miza. InsyaAllah ada rezeki kita jumpe lagi. Wassalam.

                                                                 Allahhumma Solli `Ala Muhammad .

Tutorial macam mana cara basic design blog.

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum and hi beloved readers.

Ada adik syera ni mintak tolong ajarkan cara nak design blog.

So, entri kali ni miza nak share tips and tutorial macam mana nak design blog menggunakan simple template macam miza guna sekarang ni. I pengguna setia simple template tau. Cia cia cia~ :XD:

Hopefully dapat bantu blogger newbie atau sesiapa yang tercari-cari macam mana nak mulakan design blog. Boleh la uolls design sendiri ikut cita rasa tersendiri en. Yeayy!

Sebelum tu, ini adalah 4 benda wajib korang perlu ada dalam blog korang. Sebabnya apa? InsyaAllah miza akan terangkan kat entry lain.

1. Serba ringkas pasal diri korang.
2. Kotak followers.
3. Shout box.
4. Blog archieve.

Now let's we start the tutorial from begining with basmallah.

1. Pilih jenis template.
Blogger dashboard emoticon08 Template

Bagi siapa yang nak design blog dia macam blog miza ni, miza sarankan pilih simple template yang miza bulatkan tu.

2. Pilih layout & upload background blog.
Blogger dashboard emoticon08 Template emoticon08 Customise emoticon08 Layout

Layout ni fungsinya untuk menunjukkan kedudukan post, sidebar, serta footer. Macam miza, miza lebih suka satu ruang sidebar dan satu ruang footer untuk kelihatan kemas. Tapi ikut cita rasa masing-masing nak bagai mana. hee.

Untuk bahagian customise ni, sekiranya korang dah puas hati dengan pilihan korang. Click button 'Apply to Blog'. Untuk exit dari sini click 'Back to Blogger'. Preview untuk customise ni akan dipaparkan kat dalam ni juga.

Then, cara nak upload background untuk blog seperti di bawah ni. Korang boleh dapatkan background yang korang nak dengan search di google 'Freebies background...'
Template emoticon08 Background

Tadaaaa!!! ini lah rupa blog selepas dah buat step 1 & 2.

3. Cara buang navbar.
Kalau korang perasan kat atas sekali ada navbar transparent tu kan? Ala kalau nak pergi dashboard, korang type je kat bahagian https:// tu 'blogger.com/home'. Automatic akan ke blog dashboard korang. So, macam mana nak buang navbar tu?
Dashboard emoticon08 Layout emoticon08 Navbar emoticon08 Click button 'off' and save it.

Tadaaa!! berbezakan dengan yang tadi?

4. Cara nak upload & setting header.
Ok sebelum tu, masa nak design header untuk blog.. korang disarankan agar design ikut size entire blog korang dengan cara di bawah ni. Macam miza punya blog, miza gunakan entire blog 1110px. Manakala untuk sidebar miza gunakan 300px.
Dashboard emoticon08 Template emoticon08 Customise emoticon08 Adjust widths

Adjust widths ni fungsi dia untuk melebarkan post dan sidebar blog korang. Jadinya semasa design header miza pilih Width 1110 pixels dan untuk Height ikut kesesuian.

Cara nak upload header,
Dashboard emoticon08 Layout emoticon08 Header

Makesure bahagian placement korang tick 'Instead of title and description' supaya blog title and kalau korang ada buat blog description, dua benda ni akan ter-hide.

Sekiranya ni kali pertama korang upload header, mesti header korang ketepi macm ni kan? Macam mana nak centerkan header? Ok ikut step seterusnya.


4.1 Centerkan header
Dashboard emoticon08 Template emoticon08 Edit HTML

Firstly korang akan jumpa coading macam ni. Don't worry. Let's make it simple. Relax ikut je step by step ok. blogger-emoticon.blogspot.com
Korang nampakkan <b:skin><![CDATA[/*. Click no '13' tu. Nanti kalau nak edit blog yang perlu menggunakan coading, just adjust bahagian ni je.

cara nak centerkan header, cari code bawah ni dengan click dulu pada kawasan coading. Then tekan button ctrl + f pada keyboard laptop korang.
/* Content 
Lepas tu copy code bawah ni. Kemudian paste kan kat atas code korang cari tadi tu. Contoh macam gambar bawah ni..
.Header img {margin-$startSide: auto;margin-$endSide: auto;}
Tadaaaa!!! Now header korang dah center. Yeayy alhamdulillah.

4.2 Cara nak buang background putih belakang header.
Cara yang sama dalam step 4.1 tu. Cuma kali ni cari code bawah ni pula,
/* Header
Kemudian, copy code bawah ni dan paste kan kat atas code yang dicari tadi. Contoh macam gambar bawah ni.
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent;}.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}.content-inner{padding: 0px;}
Tadaaa!!! See dah tak ada background putih belakang header kita. Terus nampak background blog kita. Alhamdulillah.

5. Cara nak buang shadow keliling blog.
Maaf sebab step 4.2 dah buang shadow dulu. Sebab masa edit blog tu terbuat step ke-5 ni dulu. Hahaha. But never mind. I'll rearrange balik susunan step cara nak design blog ni supaya mudah bagi korang faham.

So, siapa yang tak nak buang shadow.. boleh biarkan atau boleh edit color shadow korang. Godek-godek la sikit coding tu. Hee. Kepada yang nak buang shadow kat keliling blog boleh ikut step ni.

Step yang sama korang kena buat macam kat step 4.1 tu. Kali ni cari code
.content-outer {
Lepas dah jumpa code tu, select code bawah .content-outer { macam dalam gambar bawah ni and delete.

Hasilnya nanti sama dengan step 4.2. Mean keliling body blog korang dah tak ada shadow.

6. Cara nak buang separation line pada body blog.
Dashboard emoticon08 Template emoticon08 Customise emoticon08 Advanced emoticon08 Accents 


Tukarkan 'Separator Line Colour' & 'Tabs Border Colour' kepada transparent.

Yeayyy!! Alhamdulillah siap pun. Bawah ni adalah contoh blog yang dah siap di edit. Hihihi.


Miza harap sangat perkongsian kali dapat bantu korang yang memerlukan. Entri ni miza hanya ajarkan basic untuk edit blog. Korang boleh je search kat google any tutorial untuk makin cantikkan blog korang.

Kalau nak mintak miza buatkan tutorial boleh je. Sekiranya ada sebarang persoalan atau step yang tak jelas boleh diajukan kat comment bawah ni. InsyaAllah miza sedia membantu. blogger-emoticon.blogspot.com

Hopefully you're enjoy it!.
Moga Allah redha dan kita semua memperoleh manfaat.

Ma'salamah.
Illaliqa'
p/s: 1 week left. :sadder:

Maafkan miza. Doakan miza. InsyaAllah ada rezeki kita jumpe lagi. Wassalam.

                                                                 Allahhumma Solli `Ala Muhammad .