Segmen : Jom Kongsi Kisah Zaman Kanak-kanak Kita

Bismillahirrahmanirrahim .
Assalamualaikum . . . 
Click pada banner atas ni kalau nak join sekaki.
Hai korang. Hope semuanya sihat lah ye. Hari ni miza nak join satu segmen yang dianjurkan oleh Cik Dalila. Zaman kanak-kanak memang sangat indah, terasa nak patah balikkan masa je kan ? Hari ini miza nak imbas kembali dengan korang korang ke suatu alam yang diseleputi lendiran hijau like a cendol. Mavelet ! haha. Jom la ikut. Tidak akan membahayakan sesiapa pun :)
Al-kisah  . . . . .
Miza ni anak bongsu , adik beradik tiga orang je. Kakak, abang dan miza. Miza tak berapa rapat dengan kakak miza masa kecik-kecik. Yela dia terlalu besar lagi pun jarak umur 6tahun. So miza lebih suka menyebok dekat abang sebab jarak umur 3tahu je. Kemana dia pergi mesti nak ikut skali.

Masa miza budak-budak dalam darjah 1, Miza, abang, afif dan ijam suka lepak dekat suatu tempat ni. Masa ni, pemaju yang buat rumah tu dyorang tambah lagi taman dekat belakang rumah miza. So bila dah siap but belum ada orang duduk. Kitaorang suka lepak bawah longkang rumah baru tu. Besar lah jugak longkang tu. Dulu badan kecik boleh la muat =p

Tah tak tahu kenapa suke sangat lepak dekat longkang tu. siap main kejar-kejar lagi. Hahaha and suatu hari ni kitaorang buat piknik dalam ni --' miza, afif dengan ijam pacak tiga naik basikal. Pelikkan ? Ijam yang kayuh basikal. Kesian dia dah la keding kena buli plak tu. Miza selit at tengah-tengah, Afif duk belakang skali. Macam mana nak gambarkan pun tak tahu hahaha. Abang pulak tunggu dekat longkang sorang-sorang. So kitaorang pergi kedai beli makanan.

Bila dah siap makan. Konpem lah pergi main. Main kejar-kejar, sembunyi-sembunyi. Boleh dikatakan setiap rumah baru tu kitaorang main dekat situ. ok tamat sudah cerita pasal 'budak longkang' ni.

**************
Masa kecik-kecik jugak miza ni seorang yang penakot. Miza paling takot dengan lori tilam tilam. Haha sebab ibu cakap ibu nak jual miza. T_T haish. kalau dengar je lori tu lalu konpem mencicit lari masuk bilik sembunyi dalam almari. Haha Masa miza form 2 abang miza ni memang suka sangat sakat menyakat dari dulu sampai sekarang. Dia cakap miza ni anak kutip sebab miza ni tak sama macam kaka dengan abang. Sebab diaorang besar miza sorang je kurus . kehkeh. Demm ! Menangis meraung la miza golek-golek. huhu. Akteli banyak lagi kisah zaman budak hingusan miza ni. Kang karang panjang-2 tak ada sape baca. -_-' 

Harapan miza untuk kekejaman kanak-kanak ibu bapa terutamanya jaga lah anak anda sebaik mungkin. Kalau anak tu masih kecil lagi jangan biarkan anak anda pergi berseorangan ke kedai atau bermain. Teman lah mereka. And kepada anak-anak sekalian dengar lah cakap ibu bapa. Kalau mereka tak bagi keluar rumah, tolong lah jangan melawan. Takot allah murka. Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan serba kekurangan itu datang daripada diri miza sendiri. Insyaallah ada masa kite berjumpe lagi. Wassalam.
Zaman budak hingusan korang pulak macam mana ? Hahaha Miza zaman budak longkang . :3 err =3='
Ce kongsi ce kongsi :D
P/S : Wa rasa dah macam karangan -_-' terasa nak buat ayat karangan wa yang selalu tu je . err huhu

16 comments:

  1. tilamm tilamm tilammmm


    jual dia ;p

    comel

    ReplyDelete
  2. hahahah ! ada ke lepak kat longkang :D anyway thanks join :)

    ReplyDelete
  3. lama x dtg cni.. ^_^ hahha.. cite kita sama le chokie.. ^_^ akak dulu pos sama gak camtu...mmg takut ngan org yg jual tilima tu.. ^_^

    ReplyDelete
  4. @Saya mEmang suka Menuliz:D : hihi ibu miza lah suke sangat menyakat . feww rasa zaman budak hngusan penuh dgn sakat menyakat :')

    ReplyDelete
  5. @Shawn Razaleigh : err ==' tilamm tilaamm jual shawn skali. haha . ala tu dulu. sekarang dah tak takot lah :P

    COMEL ? apakah ? siapakah ? harharhar :3

    ReplyDelete
  6. @Dalila Samsudin : haha . abang dengan kawan2 dy punya idea lah. miza join je lah dri xthu nak main ape ;D . ur welcome awk. n thank sebab sudi panjangkan tempoh masa ^^

    ReplyDelete
  7. @CCICute Design : hehe betul3. da lama tak singgah blog akak gak. hahaha wahh ada geng lah kite. terasa dia nak angkut kite skali je XD hee

    ReplyDelete
  8. @merahitujambu : tak rajin mana pun kak . huhu btw, thank you kak =)

    ReplyDelete
  9. chemay dulu pon takot ngan lori tilam tuhhh.
    lari2 nyorok dalam bilikk.
    hahaha

    ReplyDelete
  10. hahaha.. sama lah.
    masa kecik suka main kat longkang.
    main sampan.
    hahhaha.
    kelakar kan..

    ReplyDelete
  11. tgh membayangkan miza naik besikal berempat.. hebat tu

    ReplyDelete
  12. hehehe..
    zaman budak hingusan ain cmne ek
    xbess sgt kowt
    sbb ain budak baek
    huhu
    pe pun time kecik2 ske sgt men kejar2 basikal nge spupu sepapat
    pahtu gak men pondok2
    alololo
    suweeeet olak
    bile dh besar ni
    masing2 da malu da nak tgow
    sedangkan kecik2 dulu kamcing sgt3
    mcm2 an
    :D

    ReplyDelete
  13. hehehe..
    zaman budak hingusan ain cmne ek
    xbess sgt kowt
    sbb ain budak baek
    huhu
    pe pun time kecik2 ske sgt men kejar2 basikal nge spupu sepapat
    pahtu gak men pondok2
    alololo
    suweeeet olak
    bile dh besar ni
    masing2 da malu da nak tgow
    sedangkan kecik2 dulu kamcing sgt3
    mcm2 an
    :D

    ReplyDelete
  14. @chemay : hahaha kan ? apesal tah kebanyakkan kanak-kanak takot dengan lori tilam tuh XD

    ReplyDelete

Just leave your comment, suggestion, or anythings.
InsyaAllah i will reply it.


Jazakumullahu khairan kathira.
Moga memperoleh manfaat. Moga Allah redha :)) ♥