Simple as me.


Bismillahirrahmanirrahim.
Segala puji bagi Allah tuhan mentadbir seluruh alam. Selawat dan salam atas junjungan Nabi Muhammad Sollallahu A'laihi Wa Sallam serta ahli keluarganya dan para sahabat.

Semalam miza pergi bandar untuk jelaskan yuran pengajian for further study. So just decide to wear t-shirt lengan pendek tutup dengan cardigan, tudung bawal simpang tepi and track suit. Kadang paling cikai pakai tudung sarung je. Siap. Tu pun ibu cakap lambat, cerewet, etc -_-" Hahaa.

Punya lah lama dekat bank islam. Yela masing-masing nak sambung belajarkan ? Tak apa sabar. Kesian juga dekat ibu sebab sakit kaki, umur ibu pun semakin dimamah usia. Alhamdulillah nasib ada abang yang tolong sikit sebanyak uruskan ni semua.

Dah siap urusan kat bank pergi mall pula. Dipendekkan cerita dah siap cari barang jumpa seorang makcik ni. Makcik tu tegur sambil pegang-pegang my track suit 

"Kenapa tak pakai baju kurung ? Ni pakai sluar track baju t-shirt. Tunjuk la ciri-ciri kewanitaan"
Ok pinee makcik ni dengan anak-anak dia memang pandai bergaya. :))

Then makcik ni pandang my kaki and say "Pakai stokin dengan selipar macam ni dah macam orang megandung"

What ?! Hm. Kaki pun auratkan bagi seorang perempuan ? Dalam islam pun dah gariskan aurat perempuan ialah seluruh anggota kecuali muka dan pergelangan tangan. Tak apa lah. Miza tak ambil hati pun. Pujuk hati supaya sentiasa 'husnuzon (bersangka baik)'.

Seriously jujur miza cakap, miza memang tak reti bergaya, dress up, pakai shawl ni semua. Lagi satu, miza jenis orang yang kalau nak beli sesuatu macam baju, etc mesti fikir ibu dulu. Tipulah kalau miza kata miza tak teringin nak pakai macam perempuan, muslimah lain. 

Sekrang ni duit tu duit ibu. Not my money. Selalu pujuk hati buat masa sekarang ni fokus belajar. Niat nak balas jasa ibu ayah yang dah banyak korbankan wang ringgit sejak miza lahir hingga kini. InsyaAllah bila dah ada career, pendapatan sendiri. Barulah nak beli itu beli ini. Selagi ada baju kakak yang tak muat tu. Tulah baju miza. *Cheer*
Mengapa mencari perhatian manusia kalau kita sentiasa menjadi perhatian Allah ?
Muhasabah diri. Check niat. Betulkan niat. Kata nak cari redha Allah ? Tapi kenapa masih menagih perhatian dan pujian manusia ? Astghfirullahalazim TT_________TT
Hawa,
Takpa. Belajar slow-slow.
Labuhkan Tudung Bawah Dada dulu.
Cuba pakai Stokin.
Cuba pakai Handsock.
Paksa diri.

Lama-lama nanti yang tak biasa tu yang jadi biasa. Tak percaya ? 
Cubalah dulu 
:)
InsyaAllah 

Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan serba kekurangan itu datang daripada diri miza sendiri. Insyaallah ada masa kita jumpe lagi. Segala kekhilafan miza mohon ampun dan maaf. Wassalam.

17 comments:

  1. First time komen di sini rasanya.. ^^

    Hmmm, bukan ke tudung tu dah melambangkan wanita..eheee.. Saya selalu je buat pakai stokin ngan selipar and pedulikan apa orang nak kata..janji kita tau apa kita buat.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah banyak kali la lee singgah coment sini. Hihi Tak apa. tak apa ^_^

      Wallhu a'lam. Mungkin lain orang lain pandangannya. Maybe semua girls kena pakai dress, blouse, long/short skirt, or jeans. Mungin la mungkin. Hmm. Hihihi. Sokong kata-kata lee ! :D

      Delete
    2. aaaaaahhh..ye ker? sorry2..sebab dah lama hiatus sebnanya..ni baru jenguk2 balik kawan2 blogger.. ^^

      kena tambah sikit, shawl lilit2 macam lilit sejadah kat kepala, nak jalan pun rasa berat jek, baru nampak keperempuanannya, gittew ye dak.. XP

      Dressing hak masing2, asalkan tak melampau and ikut tuntutan agama sudah.. ^^

      Delete
    3. Ehh tak apa la lee. Hihi. Miza pun hiatus juga. Dah jarang buka blog. lepas ni lagi la jarang. Huhu.

      Ekeke. Wallahu a'lam. Asalkan jangan tabaruj ^_^ Yup betul tu :))

      Delete
  2. sebelum ni asyik terfikir perihal kaki yang terdedah ni. ya Allah, dari hujung rambut hingga hujung kaki itu aurat, melainkan muka dan tapak tangan. maknanya kaki juga aurat. wajib ditutup kan. insyaAllah belajar slow slow. Jazakillah khairan kathira, miza <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Islam tu indah. Sayangnya Allah dengan wanitakan ? Sungguh Allah tinggikan darjat seorang wanita itu ^_^. Waiyyaki sayang <33

      Delete
  3. Allah . cakap pasal aurat , akak pun belum tutup aurat dengan sempurna . inshaAllah slow2 :')
    btul tu miza , kdg2 kita teringin nak pakai bergaya mcm fesyen skrg tapi fikir balik rasanya better jadi diri sendiri . lg pun fesyen sekarang hanya "fesyen" bukannya pakaian yg menutup aurat . kan ? ada jubah pun , jubah ikut bntuk body . memg xlah nak fesyen mcm tu . dekat u tu , mcm2 fesyen nnti miza jumpaa .. biar laa depa anak org kaya kan . berjimat ddk luaa tu nanti miza taw :') jagaa diri pergi belaja nanti :) loveeeee you adikkk akak sygg ni :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada manusia yang semupurna kak. Moga Allah sentiasa bimbing dan pelihara mahkota kewanitaan kita dalam rahmat dan kasih sayangnya. Allahhuakbar. Tak apa kak. Biar sikit tapi sentiasa istiqamah itu yang paling Allah suka :'))

      Yup sokong kata-kata kak yaya. ^_^ Janji pakain kita Allah redha. :') Tula kan kak kat u ni lagi la macam-macam ragam manusia kita jumpa. Moga Allah kuatkan iman dan hati kita. Allahhuakbar. InsyaAllah kak miza akan cuba berjimat. Sayang akak yaya miza ni :'* <333

      Delete
  4. Uih. makcik ni pun. kenapa pulak pakai stokin sama dgn org lepas bersalin ~.~''
    asalkan pakai tutup aurat takpelah kan?
    tak payah pakai cecantik tp ketat metat semua XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa pakai tu tanya diri balik. Nak cari redha Allah atau perhatian manusia ? Wallahu a'lam ^_^

      Delete
  5. sbb dah terbiasa bila nsk pkai tdung yg agak kurang menepati syarak nih rasa mcm tak selamat je... ahahaha...

    ReplyDelete
  6. tak kisah nk bergaya mana..tp igt kita org islam..pakaian mesti bersesuaian..kan??=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak. Redha Allah tu penting :')

      Delete
  7. pergh.. yatt tak pernah ada orang tegur gitu.. erm. pakai stokin dia kata orang berpantang.. kesian dengan orang macam ni.. betul miza.. memula tak biasa lama2 biasa la.. masih2 slow2 nak berubah.. :)

    ReplyDelete
  8. perghh soalan mak cik tu, bukan main lagi. kalau farah eiii rasa nak cekik cekik je.
    farah kalau bab kaki ni, selalunya keluar pakai stokin dengan sneaker. senang sikit.

    ReplyDelete
  9. subhanallah.
    hehehe thanks miza i love this entry btw.
    hihhihi u know what boleh tak kita sepp hahahahahahahah
    qila pun pakai cemtu hee :D
    love when socks combine with slippers hahahahaa.
    biar lah org kata mcm mengandung kepe sbb qila mmg badan mok hahahhaahah.

    hmm alaa qila pun sauk cemtu mcm org kampung (tak kewanitaan langsung)
    sebab bukannya ada yg tengok qila hewhew.

    betul tu sayang!
    i love my ummi.
    qila kan, alhamdulillah lepas spm tu kan kerja kejap kan hehe.
    masa tu lah qila shopping gegila. alhamdulillah heee.
    reti ah sikit sikit.
    tapi seriously miza, jgn jadi budak sekarang yg tak ingat parents.
    sukahati je form 4 dah pakai kereta, ipong, laptop sendiri whtva sigh..
    heheheh
    qila pun tunggu je bila kerja nanti hihihi.
    masa tu lah mcm kak dena bahrin maybe? ahaks

    ReplyDelete

Just leave your comment, suggestion, or anythings.
InsyaAllah i will reply it.


Jazakumullahu khairan kathira.
Moga memperoleh manfaat. Moga Allah redha :)) ♥