Susah sangat ke nak senyum ?

Assalamualaikum. . .

Sihat hari ni ? Alhamdulillah kalau sihat, sape yang sakit p makan ubat tau. nanti sakit. cian korang da tak boleh nak wat pape sangat. jawabnya rehat jela. ^-^

Hurm.. korang, korang nak lebo kan mulut tu susah sangat ke ? susah sangat ke nak senyum tu ? ish ! sedih la aq time tadi bawak moto nak p umah kawan aq. aq try la senyum at orang orang yang ada at sekeliling situ.. hampa betul la T,T. semua buat muka ketat jek =,=' hadoii !. aq pun tak faham. Dalam islam kan dah cakap senyuman itu adalah sedekah. tak gitu ? benda paling mudah aq rasa. just simple smile. ala senyum je.. macam makcik ni senyum:


Haha :P so apa susah ? senyum jelah.. bak lagu Malique dan najwa 'Senyum tak perlu kata apa-apa' hehe. senyum pun nak kena ajar ? oky oky. macam ni --> Bukak Mulut sikit pastu Lebokan Bibir. nak lagi menawan ? tunjukkan sinaran gigi putihmu itu . hehe. 

Bila kita senyumkan nampak lawa. manis je muka kita. bila orang lain tengok sejuk je mata memandang. tak gitu ? tak de lah orang takot nak tegur korang bub takot tengok muka macam nak makan orang tuhh. tak mahu la muka tu masam-masam ni. tak bape nak comel la. hee ~ kalau tak pun boleh wat senyuman yang menggoda sikit.. huhu.. tengok macam Lisa Surihani ni:


kajian mengsahkan bahawa bila kita senyum, akan kelihatan awek muda. betul tak ? ala kan korang selalu dengar pasal nihh.. so, kalau nak kelihatan awek muda macam awek at atas ni. senyum je lah. hehe kalau masam je muka tu, alamak lah muka korang tu cepat berkedut. tak nakkan ? so senyum lah :-) sape yang tak biasa nak senyum tu.. cube-cube la biasakan diri tu untuk senyum.. lawa lah kalau korang senyum.


bak kata pujangga "senyum itu kelopak. ketawa itu bunga yang sempurna kembangnya." maksudnya, senyumlah dan diiringi dengan ketawa. kan nampak gembira. satu lagi. aq da baca satu sumber ni. mengatakan berlaku di Moscow, Rusia, ada sekolah yang mengajarkan siswanya untuk SENYUM. William Shakespere mengatakan : "Apa yang anda kehendaki akan lebih cepat diperoleh  dengan SENYUM daripada memotong dengan pedang". Yang paling penting, Rasulullah bersabda senyum kepada saudara kita adalah sedekah. Sedekah itu adalah ibadah. ini bermakna alangkah banyaknya peluang kita untuk beribadah.

jadi, marilah beramai-ramai kita jadikan senyuman ini satu amalan kita pada setiap masa tak kira dimana anda berada. Nasihat ini bukan saja aq tujukan untuk korang sahaja tetapi untuk diri aq sendiri. hehe.. ok lah korang esok dah kena sekolah. so, aq nak prepare untuk esok =D last but not least, aq nak ucapkan " SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH" belajar rajin-rajin ^-^

p/s : sorry sangat-sangat jika ada yang tersinggung. nasihat yang baik patut dikongsi bersama =) muahaha ! ok lah korang.. selamat beramal


SENYUMLAH WAHAI KAWANKU !! =D


35 comments:

  1. kacak luar kacak dalam , kacak dengar sini

    kalau saya senyum - awak mesti senyum sekali ;)

    ReplyDelete
  2. yeaaa. senyum ta perlu kata ape ape. really like that soong :)

    ReplyDelete
  3. @shiema sufian : hehe kan kaka ? senyum tak perlu kata apa-apa ^-^ muahaha

    ReplyDelete
  4. http://sayapunyasukalaaa.blogspot.com/2011/05/nak-komen-tapi.html

    tgk kat situ. tanak approve pown takpe komen nieyh taw.

    ReplyDelete
  5. gary suka tengok orang senyum...manis jer~.. rasa indah je dunia... hahaha... btw, gay follow cne yer~..

    ReplyDelete
  6. yes .. sungguh rugi orag yg tak senyum .. awet muda taw senyum :D

    ReplyDelete
  7. @shiema sufian : thank kak shiema bub sudi share :D syg kaka

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. @GaRy™: betul2.. chokie sokong 100% hehe.. thank so much gary bub sudi follow ^-^

    ReplyDelete
  10. @alif haris : yeap. betul2, rugi3. smile :D peace. . .

    ReplyDelete
  11. saya suka senyum~ ngee~

    :)

    comel blog kamu...

    ReplyDelete
  12. biar dowg yg dekuts nan senyuman 2 cepat tua ! ngahaha ;p

    ReplyDelete
  13. Salam. Senyum perlu bertempat. Orang lelaki akan kata dia ni gila kot. Pompuan pula akan kata "perasan" pada orang yang tersenyum tak bertempat.

    Poster Menarik Membuatkan Anda Terkesima

    ReplyDelete
  14. @♥CiK DuYuNG [Ca]♥ : hihi bagus2.. awek muda :D huhu terimzlah kasih cik duyung ^^

    ReplyDelete
  15. @Makhluk Hijau : huhu. mcm ni la nan :D kan damai je tgk nan senyum.

    ReplyDelete
  16. senyum tu jugak boley buat kite jadi awek muda tao ;)

    ReplyDelete
  17. @NUR AIN AZMAN : hehe betul3.. awex muda .. x nk tua =) huhu senyum~

    ReplyDelete
  18. nelly insan paling suka gelak ..
    jadi , senang nak senyum .ada kaitan tak ?
    hahaha

    ReplyDelete
  19. @sergeant keroro : hehe .. kan ? lisa memang comel sanagt2.. gegilaan segelintir kaum adam .. haha

    u smile i smile =D thank sargeant keroro

    ReplyDelete
  20. @nelly : hahaha ! ada2.. bile kita gelak mulut tuhh akan mengukir senyuman ;D hehe

    ReplyDelete
  21. keen suka senyum.. ketawa pon keen suka.. tu pasal la keen awet muda kot.. ahahahahahhaa~ ^_^

    ReplyDelete
  22. @NuSaNa NoSa 91 : hahaha.. ^-^ mungkin kot.. cewahh.. huhu.. rahsia tersendiri ;D

    ReplyDelete
  23. senyum ..xperlu kata apa apa
    (^______________________^)

    ReplyDelete
  24. senyummmmmmmm !!!!!!! ^^
    suka senyumm . tu lah kkdg org tak senyum balik kat kita rasa geram kan

    ReplyDelete
  25. @tomatokering :) : huhu u smile i smile :)) .. betul2 muke nk ketat je.. senyum la sikit :))

    ReplyDelete
  26. senyuman kan sedekah. memberi dan tak harapkan balasan ;p

    ReplyDelete

Just leave your comment, suggestion, or anythings.
InsyaAllah i will reply it.


Jazakumullahu khairan kathira.
Moga memperoleh manfaat. Moga Allah redha :)) ♥