Kemanisan atau Ketenangan ?

Assalamualaikum..
Hai, korang semua sihat ? Alhamdulillah kalau sihat.. kalau sakit sekali pun bersyukur la kerana Allah masih sayangkan kite sebab Allah nak hapuskan dosa-dosa kecil kite :)

Hari ni miza nak buat perbandingan sikit. Acteli (actually) ni miza copy dari fb, tapi rasanya ada kebaiknanya bila kite renungkan kembali bersama.

Perbezaan keluar dating dengan mencari kemanisan atau ketenangan ?

1. Bila keluar dating dengan kekasih haram (pakwe atau makwe)
Ehh nenek dengan atauk ni memang wajib kena sweet sweet. Yang tak sedap mata memandang sweet sweet yang seropo ini
'
'
'
'
'
'
'
Bila berdua pasti ada yang ketiga. Jaga jaga !

1. Mesti nak gaduh tak pun nangis..Tak pun orang kutuk atau saiko
2. Nak cari tempat mesti yang 'Class Punya You All' 
3. Tergedik-gedik nak kene peluk lah...itulah..inilah...(Subhanallah)
4. Nak beli hadiah kene cincin atau bear.
5. Rasa macam tak cukup masa..Kalau boleh nak date sampai tengah malam
6. Susah sangat nak cipta kenangan manis.. Kenangan menangis banyak lah. Amma right (am'i right) ?
7. Terpaksa bermekap untuk tampil bergaya dan cun melecun
8. Terpaksa cipta ayat semanis madu nak pikat pasangan
9. Walaupun dah tunjukkan kasih sayang kita pada pasangan, dia tetap kata kita curang...Then cemburu oink oink buta hihi

2. Dating dengan maha pencipta kita (Allah swt) :

1. Lepas habis dating jer rasa tenang sangat kan ?
2. Tempat dia cukup ringkas hanya di masjid, surau atau hanya di atas sejadah
3. Hadiah dia cukup hebat iaitu pencerah muka daripada wuduk dan pelbagai nikmat kita dapat
4. Tak bazir masa cukup 10 minit selesai dating
5. Banyak 'Sweet Moment' antaranya, sentiasa berjaya dalam hidup, di murahkan rezeki.. 
6. Tak payah mekap..Lepas solat tengok cermin boleh cakap dalam hati "cun pulak muka aku lepas solat"
7. Cukup kekadar menghafal ayat yang sama..Allah akan setia mendengar
8. Allah cukup yakin kita cintakan dia tanpa perlukan bukti

Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan serba kekurangan itu datang daripada diri miza sendiri. Insyaallah ada masa kite berjumpe lagi. Serba serbi kekurangan miza mohon ampun dan maaf. Wassalam.

15 comments:

  1. :) btul dting dgn ALlah adlah yg terbaik...

    ReplyDelete
  2. yes.. setiap hari dating dgn Allah :) insyaAllah

    ReplyDelete
  3. jom dating dgn Allah 5 kali sehari semalam..byk kali kita dating dgn Allah, mesti best kan dan rasa tng sgt ;)

    ReplyDelete
  4. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, saya dtg singgah dan follow blog ni :D smile always !!

    ReplyDelete
  6. betul tu :) LIKE entry ni!

    ReplyDelete
  7. Yepp betul tu. Setuju sangat! ^^

    ReplyDelete

Just leave your comment, suggestion, or anythings.
InsyaAllah i will reply it.


Jazakumullahu khairan kathira.
Moga memperoleh manfaat. Moga Allah redha :)) ♥